Jste zde
Eidam sýr
nebo Gouda jemně nastrouhaný-160 g
Polohrubá mouka-500 g
Sůl-1 lžička
Vejce 1 ks
Droždí kostka-1 ks
Mléko-100 ml
Máslo nebo Hera-200 g
Hladká mouka na podsypání
Rozšlehané vejce na potření
Párky ve vlastním střívku, dle chuti:sýrové, vídeňské, debrecínské, mini párky... cca-600 g
Koření dle chuti: kmín, směsi koření...
Sůl
Semínka
dle chuti
Mák
Hořčice plnotučná nebo dijonská, pikantní...
Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze všeho vypracujeme nelepivé těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Nenecháváme kynout, ani neděláme kvásek.
Z těsta vyválíme na pomoučněném stole slabý plát, který rádýlkem pokrájíme na slabé proužky, které namotáváme na párky z jednoho konce na druhý. Takto zabalené párky přeneseme na plech, potřeme vejcem, posypeme dle chuti kořením, semínky... a dáme ihned péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova.
Po vyndání z trouby můžeme hned servírovat se zeleninovým salátem nebo je můžeme podávat i vychladlé jako studené pohoštění k pivu nebo jako svačinku.
Plát těsta můžeme před pokrájením na proužky potřít i hořčicí nebo rozetřeným česnekem