Jste zde
Hovězí maso - kližka, zadní, přední (dle chuti)-800 g
Mrkev větší-2 ks
Celer středně velký-1/2 ks
Petržel-1 ks
Cibule-2 ks
Bobkový list-3 ks
Nové koření kuličky-6 ks
Pepř mletý a sůl dle chuti
Rajský protlak-80 g
Vepřový vývar dle potřeby nebo bujon + voda
Olej
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kostky, které na oleji opečeme dozlatova. K opečené zelenině přidáme drobně pokrájenou cibuli a také necháme zezlátnout.
Maso (hovězí, vepřové, zvěřina, drůbeží...) pokrájíme na kostky, ochutíme solí, pepřem, přidáme k zeleninovému základu a necháme zatáhnout. Přidáme protlak, který s masem a zeleninou promícháme, přilijeme vývar, přidáme koření a necháme vařit doměkka. Během vaření občas promícháme a podlijeme dle potřeby.
Když je maso měkké, vyndáme kuličky a listy koření, dochutíme, je-li třeba, solí a pepřem.
Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, rýží, domácími noky...
*Ragú nezahušťujeme moukou, tekutinu přiléváme přiměřeně hustotě omáčky.
*Zeleninu v omáčce před podáváním můžeme propasírovat (maso vyjmeme).
*Podlévat můžeme červeným vínem místo vývaru.
*Okořenit můžeme během vaření i čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem.