Jste zde
Hladká mouka 500 g
Mléko cca 250 ml
Žloutek 1 ks
Hnědý rum 2 lžíce
Cukr krupice-80 g
Vanilkový cukr-1 ks
Droždí-30 g
Máslo rozpuštěné, vlažné-80 g
Sůl-2 špetka
Citronová kůra-1 lžička
Mrkev - hrubě-500 g
Vanilkový cukr-1 ks
Cukr krupice dle sladkosti mrkve
Citron z 1 citronu
Skořice - mletá
Hnědý rum -5 lžíce
Máslo-3 lžíce
Moučkový cukr
Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, cukry a kůru, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout asi 45 minut. Pak znovu těsto propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které plníme vychladlou mrkvovou náplní, pevně uzavřeme, spojem pokládáme na vymaštěný plech a necháme ještě krátce nakynout. Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova. Po upečení ihned potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme.
Mrkvová náplň: Půl kilogramu nastrouhané mrkve podusíme pod poklicí doměkka se lžící másla, lžičkou skořice, šťávou a kůrou (jen žlutá část!) z jednoho citronu, vanilkovým a krupicovým cukrem. Dle potřeby můžeme trošku podlít vodou. K dušené mrkvi můžeme přidat hrst v rumu máčených rozinek nebo brusinek nebo jedno velké nastrouhané jablko.
Na „mrkváky“ můžeme použít i bramborové těsto (recept: Bramborový věnec II.)
Podáváme jako sladký hlavní chod, svačinu nebo ke kávě a čaji.